• Nieuwsbrief 17 april 2012

  Volgende clubavond:    - donderdag 26 april = HULPAVOND

  - dinsdag 8 mei 2012 = gewone clubavond!

  CLUBWEEKEND: Het 1ste weekend van oktober, dus van vrijdag 5 t.e.m. zondag 7 oktober 2012! (Het 2de weekend zijn er gemeenteraadsverkiezingen!) Wegens onze positieve ervaringen, kozen we ook dit jaar voor het Hotel Ostermann in Treis-Karden, tussen Koblenz en Cochem. Een inschrijvingsformulier wordt je ter gepaste tijde bezorgd.

  CLUBDATA 2012: 17 april, donderdag 26 april(=hulpavond), 8 en 29 mei, 19 juni. 
  4 en 25 september, 16 oktober, 6 en 27 november, 18 december.

  Bezoek onze Blog (http://www.bloggen.be/updatecomputerclub/ ) en breng of voeg er je eigen computernieuwtjes of wetenswaardigheden aan toe!

  Andere adressen:

  http://about.me/edit/updatecomputerclub

  http://verenigingen.nieuwsblad.be/vereniging/update-computerclub

  http://sites.google.com/site/update-computerclub/Home
  www.computerclubupdate.tk

  http://vicescape.wordpress.com/

  http://computerclubupdate.blogspot.com/

  http://updatecc.jimdo.com/

  http://users.skynet.be/update.club/

  http://updatecomputerclub.webs.com/ (zeker bezoeken, heel interessant om je eigen site op te bouwen!)

  Foto’s: http://photobucket.com/clubdiner2012

   

  COPYCENTER LABRADOR: Het goedkoopste kopieercenter van het land!
  Berlarij 22A  2500 Lier. Tel.: 03 488 18 54 – GSM. 0485 15 61 42

  VL@S: Vlaamse Actieve Senioren! Word lid! http://www.vvvg.be/index.html

  TWITTER: Blijf op de hoogte en volg me: Twitternaam = vicupdate: https://twitter.com/

  VRAGEN

  1. Ubuntu:
   Ubuntu is een besturingssysteem dat ontwikkeld is door de Ubuntu-community. Gebaseerd op Linux en GNU-software, is Ubuntu perfect voor desktops en servers. Het bevat alle applicaties die u nodig heeft, van een moderne webbrowser en e-mailpakket tot programma´s voor fotobewerking en hulpmiddelen voor programmeren.
   Ubuntu is gratis en zal altijd gratis zijn. U kunt Ubuntu downloaden, gebruiken en delen met uw vrienden, familie, school of op kantoor zonder dat het u een cent kost.
   Met de Ubuntu CD kan je Ubuntu uitproberen op je computer (zelfs als er al een ander besturingssysteem zoals Windows is geïnstalleerd) zonder enige permanente wijziging of risico van datsta op je harde schijf te verliezen. De Ubuntu CD bevat standaard een pakket van vrije en open source applicaties die een gelijkaardige functionaliteit bieden als enkele commerciële pakketten zoals Microsoft Office en die onder andere dezelfde bestandsformaten ondersteunen.
   Zulk een Ubuntu-cd kan ook nuttig zijn om je computer op te starten tijdens een crash en zodoende je documenten te redden.
   http://www.ubuntu-be.org/nl  -  http://www.ubuntu-nl.org/ubuntu
  2. Prestatie-index:  Startknop à typ in het zoekvak “prestatie” à Klik aan: “ Hulpprogramma’s voor en informatie over prestatie”
   De prestatiescore varieert van 1,0 tot 7,9 en is vooral afhankelijk van de hardware!
   Windows beschikt over een aantal mogelijkheden om de prestaties van je computer te verbeteren.
   Klik op “Tips voor het verbeteren van de prestaties.” 

  TIPS

  1. Harde schijf wissen: Zoals ik vorige clubavond reeds vermeldde, zijn gegevens op een harde schijf niet altijd echt gewist na een “delete” of een formatering.
   Het programma “Koppen” maakte er een reportage over. http://www.deredactie.be/permalink/1.1194396
  2. Als je iets wil weten over een Belgisch gebouw of plaats....klik op de link hieronder (veel plezier)! !http://www.belgiumview.com/belgiumview/tl1/lstall.php4 (zoeken kan met F3)
  3. Notaris.be: Trouwen, samenwonen, scheiden, (ver)kopen, (ver)huren, starten met een onderneming, conflicten oplossen? De notaris geeft u tekst en uitleg. http://www.notaris.be/index.php 

  WINDOWS

  Toon lege schijfstations:

  In tegenstelling tot Windows XP en Windows Vista verbergt Windows 7 lege schijfstations in de Verkenner. Zo krijg je een leeg kaartslot voor een geheugenkaartje. Enkel als je een kaartje in het slot steekt, verschijnt de schijfletter. Wil je de stations altijd zien, zoals in de vorige Windowsversies? Start dan de Verkenner op en klik op Organiseren, Map- en zoekopties. Ga naar het tabblad Weergave en verwijder het vinkje voor Lege stations in de map Computer.

   

  Tijdweergave: Windows 7

  Wil je snel naar een andere maand of jaar scrollen kan dat zo:

  1. Klik de tijd aan in het systeemvak. Je ziet nu de datum, de maand en een klok.
  2. Klik op de maand: Alle maanden van het huidige jaar worden weergegeven.
  3. Klik op het jaartal bovenaan: De jaren van 2009 tot 2020 komen te voorschijn.
  4. Klik nu op het decennium: je ziet de alle decennia tot 2099
  5. Om terug te keren, klik je gewoon op de datum bovenaan.

   

  Drivers en kernel in werkgeheugen

  De volgende tip betreft een instelling diep in het Windows register waarmee voor sommige computers snelheidswinst kan worden behaald en voor anderen niet. Eerst wat uitleg: Windows 7 kan delen van het besturingssysteem (drivers en de kernel) naar schijf wegschrijven als dat nodig is. Omdat een harde schijf veel langzamer is dan werkgeheugen, kan dit iets vertragend werken. Je kunt dit voorkomen door in het Windows register een sleutel te wijzigen, waarmee je forceert dat de drivers en kernel in het werkgeheugen blijven. Om het register te bewerken moet je het Windows-programma Regedit opstarten:

  1. Klik op Starten, typ het commando regedit en druk op Enter.
  2. Blader in de register-editor naar de registersleutel HKEY LOCAL MACHINESystemCurrentControlSetControlSession ManagerMemory Management.
  3. Dubbelklik in het rechter venster op “DisablePagingExecutive” om de inhoud van de sleutel zichtbaar te maken.
  4. Klik in het dialoogvenster DWORD waarde bewerken op de sleutel om de waarde ervan te veranderen: met 1 houd je de kernel in het geheugen, met 0 kan deze naar schijf worden weggeschreven.
  5. Klik op OK en sluit de Register-editor.

   

  Windows 8: Sneltoetsen:

  Wie reeds de “Consumeer Preview” van Windows 8 heeft geïnstalleerd kan zich het leven iets aangenamer maken met volgende sneltoetsen:

  a)     Windows-toets (ÿ): Switchen tussen het Metro en het Desktop bureaublad.

  b)     ÿ + I = Instellingen wijzigen: Configuratiescherm (Control Panel) – Personaliseren – Pc-info – Help

  c)     ÿ + D (tab) = switchen tussen applicaties

  d)     ÿ + D: terug naar Desktop

  e)     ÿ + C: Toont de “Charms bar” een werkbalk met toegang tot “Search” – Share – Start – Devices – Settings.

  f)       ÿ + Q: Alle toepassingen en het zoekvak

  g)     ÿ + X: Tovert een ouderwets startmenu tevoorschijn.

   

  OFFICE

  Auto Herstel-gegevens automatisch opslaan: Geldt voor alle Office toepassingen!

  -        Klik op Bestand of op de Officeknop(2007)

  -        Kies het onderdeel Help: Opties à Opslaan

  -        Vink aan: “Elke …minuten…” en “De laatste automatisch….”

  Eerdere versies van een bestand herstellen in Office 2010:

  Als u een bestand sluit zonder dit op te slaan, wordt een versie van dit bestand tijdelijk opgeslagen zodat u dit kunt herstellen wanneer u het bestand opnieuw opent.

  Je kunt als volgt het laatste automatisch opgeslagen concept te openen:

  1. Open de Office 2010-toepassingen die u gebruikte.
  2. Klik op het tabblad Bestand.
  3. Klik op Recent.
  4. Klik op Niet-opgeslagen documenten herstellen als u Word 2010 gebruikt, op Niet-opgeslagen werkbladen herstellen als u Excel 2010 gebruikt of op Niet-opgeslagen presentaties herstellen als u PowerPoint 2010 gebruikt.
  1. De map met opgeslagen concepten wordt geopend in een nieuw venster. Selecteer het bestand en klik op Openen.
  2. Klik in de bedrijfsbalk boven aan het bestand op Opslaan als om het bestand op de computer op te slaan.

   

  EXCEL

  5 handige beginnerstips voor Excel:

  1. Datum en tijd:
   Je kent vast de NU-functie wel in Excel, waarmee je de huidige datum en tijd in je spreadsheet kunt verwerken. Tik gewoon =NU() in een cel en Excel toont de datum en de tijd volgens de regionale opties die je in Windows hebt ingesteld. Als je alleen de datum wilt zien, dan gebruik je de functie =VANDAAG().

   Om de huidige datum vast in een cel te zetten (zodat die datum niet meer verandert) houd je de Ctrl-toets ingedrukt en druk je op de puntkomma-toets (Ctrl+;). Als je de huidige tijd wilt vastleggen (zonder de datum) druk je de CTRL, de Shift en de puntkommatoets in (Ctrl+Shft+;).
  2. Maak meerdere lijnen tekst in één cel:
   Zoals je wellicht hebt gemerkt, geeft het intoetsen van de Enter-toets wellicht niet het gewenste resultaat bij het ingeven van langere teksten. Door Enter in te drukken, ga je gewoon naar de volgende cel. Wil je wel meerdere lijnen tekst in een cel, druk dan op Alt+Enter.
  3. Doe snel berekeningen met cellen:
   Wat doe je wanneer je snel de opgetelde waarde van twee of meerdere cellen wilt weten? In plaats van daarvoor de formule te typen, kun je met de CTRL-toets ingedrukt meerdere cellen selecteren en berekeningen laten maken. Het aantal, de som, het gemiddelde, het maximum en het minimum wordt op de statusbalk weergegeven. Je kunt deze aanpassen door erop rechts te klikken.
  4. Laat de kleur veranderen bij een bepaalde waarde:
   Wil je een werkblad waarin de kleuren automatisch verschieten wanneer de waarde positief of negatief wordt? Dat is mogelijk in Excel met het menu Voorwaardelijke opmaak dat je onder het tabblad Start kunt vinden. Klik hierop terwijl je de cel geselecteerd hebt die gekleurd moet worden en kies voor markeringsregels voor cellen. Door middel van de opties 'Groter dan...' of 'Kleiner Dan', kun je een cel bijvoorbeeld groen of rood kleuren wanneer het getal hoger of lager is dan nul.
  5. Maak een top 3 van grootste of kleinste waarden:
   Met de functies 'GROOTSTE' en 'KLEINSTE' kun je in Excel snel toprangschikkingen genereren van een bepaald bereik aan gegevens. Typ in de formulebalk =GROOTSTE( met hierachter het bereik aan gegevens, gevolgd door een puntkomma met de gewenste rangschikking. Wil de op een na grootste waarde uit een het bereik B2:D14, dan wordt de formule in een nieuwe cel =GROOTSTE(B2:D14;2). Je kunt de formules binnen enkel naar de volgende cel slepen om niet steeds opnieuw dezelfde formule in te toetsen. Eventueel kun je ook de functies 'MAX' en 'MIN' gebruiken om snel de grootste of kleinste waarden op te sporen.

   

  OUTLOOK 2010:

  Opstarten met Agenda:

  Outlook 2010 opent standaard het Postvak IN als u het programma start. Als u het handiger vindt om bijvoorbeeld direct uw agenda op het scherm te krijgen, dan kan dat. Handel daartoe als volgt:

  1. Kies Bestand >> Opties.
  2. Klik in het venster Opties op de optie Geavanceerd.
  3. Klik onder Outlook starten en afsluiten op de knop Bladeren.
  4. Selecteer in het dialoogvenster Map selecteren de optie Agenda(Calendar) en klik op OK.
  5. Klik op OK om het dialoogvenster Opties voor Outlook te sluiten.

  Outlook 2010 zal nu de volgende keer direct uw agenda op het scherm tonen.

  INTERNET

  Gmail: je eigen e-mail accounts toevoegen.

  Open Gmail à klik op het wieltje (     ) à Instellingen à tabblad Accounts à E-mailberichten versturen of /en E-mailberichten ontvangen.

   

  Google Art Project: Google breidt kunstproject uit. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten is voortaan online te bezoeken. Het is het eerste Belgische museum in Google Art.

  Google Art heeft zijn kunstcatalogus fors uitgebreid. In totaal zijn er vanaf vandaag 30.000 kustwerken uit 151 musea online te bekijken. Dat is het dertigvoud van het oorspronkelijke aanbod toen Google in februari 2011 met de dienst begon. http://www.googleartproject.com/nl/collections/#MuseumView

   

  Thuisnetwerkje: http://computertotaal.nl/software/25492-thuisnetwerken.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+ComputerTotaal+%28Computer%21Totaal%29

  Via bovenstaande link kun je heel wat leren over het instellen en beheer van een netwerkje.

  Maar laten we het eenvoudig houden:

  1. De toestellen, dus ook de computers, moeten een unieke naam hebben.
  2. Je moet ze opnemen in een groep: Mshome, workgroup, thuis, enz….
  3. Ze moeten allen verbinding hebben met de router of met een server(NAS)

  Om dit alles vlot te laten verlopen, kun je gebruik maken van het helpcentrum in Windows 7. Typ “thuisnetwerk” in het zoekvak en volg de wizard: “Een thuisnetwerk opzetten”

   

  VEILIGHEID:

  Mijn computer is gekaapt en er wordt losgeld geëist, wat nu?

  Er bestaan bepaalde virussen die proberen je geld te laten betalen om van het virus af te komen. Deze virussen, ook wel ransomware genoemd, kapen je computer door bijvoorbeeld documenten en foto's te versleutelen waardoor ze niet meer voor jou toegankelijk zijn. Het virus meldt dat je een geldbedrag moet betalen om van de versleuteling af te komen. Meestal krijgt het slachtoffer na betaling geen werkende oplossing. Betaal dan ook nooit, maar doe aangifte! http://www.waarschuwingsdienst.nl/Risicos/Virussen+en+malware/ransomware.html

  Lees dit artikel goed, want je krijgt er ook een oplossing voor dit probleem!

  PayPal: Geef je PayPal-gegevens niet zo maar aan iedereen door!!

   

  MUZIEK:

  Nexus Radio is een programma voor het beluisteren en opnemen van muziek. Daarbij geeft het haar gebruikers de mogelijkheid om van nog veel meer opties gebruik te maken.

  U kunt bij Nexus Radio kiezen uit een breed assortiment van duizenden radiostations van over de gehele wereld. Daardoor hebt u de keuze uit alle muziekcategorieën, waardoor u altijd uw favoriete muziek kunt beluisteren.

  Met Nexus Radio is het ook mogelijk om een bepaald nummer te zoeken en beluisteren. U zal vrijwel altijd het door u gewenste nummer vinden. Het is namelijk in het bezit van een bestand met miljoenen muzieknummers. Dit bestand wordt dagelijks up-to-date gebracht. 

  Daarnaast geeft Nexus Radio u de mogelijkheid om muziek op te nemen. Zodra u een radiostation vaker wilt beluisteren, kunt u het radiostation opslaan in uw favorieten. Met dank aan deze optie heeft u uw favoriete muziek bij het volgende bezoek nog sneller bij de hand. www.NexusRadio.com

  GRAFISCH

  Cliplets: Een foto geeft een specifieke momentopname weer, waarbij gefocust wordt op één bepaald onderwerp of object.

  Een videopname geeft een relaas van een gebeurtenis met een bepaalde tijdsduur. Hierbij gaat het subjectieve moment dat men wil weergeven vaak verloren in de opeenvolging van beelden.

  Een cliplet vangt het subjectieve videomoment in een statische achtergrond, waardoor dit videomoment ook de aandacht trekt van de toeschouwer.

  Microsoft Research Cliplets is een interactieve applicatie die halfautomatisch methoden aanbiedt om zulk een “cliplet” te creëren.. De applicatie biedt een creatieve lens die men kan gebruiken om zich te concentreren op belangrijke aspecten van een moment door het mengen van statische en dynamische elementen van een videoclip. http://www.zdnet.be/downloads/137800/bevries-een-element-in-je-video/?utm_source=zd_download&utm_medium=newsletter&utm_term=&utm_content=0_art_link&utm_campaign=daily

  The Sea of Art: https://www.artoftouch.com/en-us/#/explore 

  Enkele pennentrekken volstaan om een kunstwerk te scheppen. Veel oefenen en experimenteren tot je een mooi resultaat bekomt. Je kunstwerk kun je delen met je vrienden of tonen aan de wereld via YouTube.

   

  HARDWARE

  1. Sitecom heeft recentelijk zijn Wireless PC on TV MD-300 op de Nederlandse markt geïntroduceerd. Dit netwerkapparaat maakt het mogelijk om alles wat je op een computer- of laptopmonitor kunt weergeven, ook via het netwerk op een televisie kunt tonen. Het kastje is volgens de fabrikant een uitstekende aanvulling op een laptop, via welke je content op een groot televisiescherm met vrienden en familie kunt delen.
  2. Monitors:
   De begrippen TFT(Thin Film Transistor) en LCD scherm worden dikwijls door elkaar gebruikt en duiden meestal op hetzelfde principe. De lange reactietijd 15ms) van de oudere LCD’s werd tot aanvaardbare duur(2ms) gebracht door de TFT-schermen. Onze moderne monitors zijn dus eigenlijk TFT LCD’s

  Een LCD-Led monitor gebruikt led-lampjes als achtergrondverlichting, maar biedt geen betere beeldkwaliteit. Ze verbruiken wel minder stroom.
  VGA: Video Graphics Array werd in 1987 geïntroduceerd door IBM. Het is een analoog signaal.

  DVI: Digital Visual Interface is een digitale beelduitgang. DVI is hard op weg om VGA te vervangen. DVI heeft als voordeel dat het digitaal is. Hierdoor is er minder storing in het beeldsignaal.

  HDMI: High-Definition Multimedia Interface (HDMI) is een aansluiting voor audio- en videosignalen in niet gecomprimeerde digitale vorm. De beeldoverbrenging van een HDMI-kabel is van veel hogere kwaliteit in vergelijking met een Scart kabel, dit zorgt dus voor een betere beeldkwaliteit. HDMI-kanalen ondersteunen echter geen teletekst-signalen in tegenstelling tot Scart die dit wel doet.

  DisplayPort: DisplayPort is net als DVI en HDMI een digitale aansluiting. Ze beschikt eveneens over een 8-kanaals audiosignaal. Ze wordt, vooral in de computerwereld, beschouwd als de uiteindelijke opvolger van zowel DVI als HDMI. http://computertotaal.nl/hardware/20230-displayport.html

   

  1. Tv’s: Soorten en aansluitingen:
   a) Plasma: Ze bieden een scherp, rustig en duidelijk beeld.
   Hun gewicht en het verbruik liggen beduidend hoger dan bij een lcd-tv.
   b) LCD staat voor Liquid Crystal Display.
   Ze koppelen een relatie klein verbruik aan een scherp beeld en je ondervindt weinig hinder van beeldweerkaatsing. Ze zijn momenteel ook spotgoedkoop.
   Hun grootste tekortkoming is het optreden van beeldvertragingen en de dode pixels die de beeldkwaliteit negatief beïnvloeden.
   c) LED: een afkorting van Light Emitting Diode, in het Nederlands: lichtuitstralende diode
   De led-tv onderscheidt zich van de ‘gewone’ lcd-tv door onder andere een nog betere beeldkwaliteit, een platter scherm en een lager energieverbruik.
   d) OLED schermen: hebben een laag energiegebruik, een extreem grote kijkhoek, en bieden een veel betere contrast en kleurwaarde dan met de huidige technieken het geval is. Ook is het mogelijk extreem dunne schermen te creëren. http://electronica.infonu.nl/multimedia/44746-plasma-lcd-of-toch-oled-alle-tv-technieken-op-een-rij.html.
   Voorlopig nog erg duur en niet verkrijgbaar in België. Alleen LG heeft een kleine(15 inch) OLED-tv op de markt gebracht.
   Aansluitingen: Hiervoor verwijs ik je naar volgende sites:

  http://goedkopetv.be/tv-kopen-waar-op-letten/tv-aansluitingen-2/
  http://www.vergelijk.nl/lcd_plasma_televisie/samsung/ue40es6710/specs.rhtml

  1. Computerkabels: De presentatie van Gerard kun je downloaden/bekijken via de downloadpagina op onze site of via onderstaande links!

  https://skydrive.live.com/redir.aspx?cid=299b680dbe255bb1&resid=299B680DBE255BB1!436&parid=299B680DBE255BB1!102

  http://blogimages.bloggen.be/updatecomputerclub/attach/136964.ppt

  https://docs.google.com/presentation/pub?id=1byRqTd1NdSciHqbIaEZMWySf7x_eOqi2b4Wq9qQ7ye4&start=true&loop=false&delayms=5000