• Nieuwsbrief 4 september 2012

  CLUBDATA 2012: 4 en 25 september, 16 oktober, 6 en 27 november, 18 december.

   

  Bezoek onze Blog (http://www.bloggen.be/updatecomputerclub/ ) en breng of voeg er je eigen computernieuwtjes of wetenswaardigheden aan toe!

  Andere adressen:

  http://about.me/edit/updatecomputerclub

  http://verenigingen.nieuwsblad.be/vereniging/update-computerclub http://sites.google.com/site/update-computerclub/Home
  www.computerclubupdate.tk

  http://vicescape.wordpress.com/

  http://computerclubupdate.blogspot.com/

  http://updatecc.jimdo.com/

  http://users.skynet.be/update.club/

  http://updatecomputerclub.webs.com/ (zeker bezoeken, heel interessant om je eigen site op te bouwen!)

   

  COPYCENTER LABRADOR: Het goedkoopste kopieercenter van het land!
  Berlarij 22A  2500 Lier. Tel.: 03 488 18 54 – GSM. 0485 15 61 42

   

  VL@S: Vlaamse Actieve Senioren! Word lid! http://www.vvvg.be/index.html

   

  TWITTER: Blijf op de hoogte en volg me: Twitternaam = vicupdate: https://twitter.com/

   

  VRAGEN

  1. Als ik via Hotmail een bericht van Facebook wil openen blokkeert Hotmail en moet ik via taakbeheer internet Explorer sluiten. Graag een oplossing, want ik vind er niets over op internet.
   Oplossingen:
   a) Het heeft waarschijnlijk te maken met de beveiligingsinstellingen in Hotmail. Kijk deze eens na bij de opties: “Hotmail aanpassen”
   b) Dit is ook een oplossing die zou werken: Open: C:/Windows/SysWOW64/ en geef het bestandje "aac_parser.ax" een andere naam: bijvoorbeeld: “bbc_parser.ax”.
   Kopieer het oorspronkelijke wel eerst ergens naartoe. Herstart je computer.
   c) Gebruik een andere browser als standaard!
  2. Video opnemen van websites:
   - Free Media catcher:  http://free-media-catcher.dutch.toggle.com/ 
   - Camstudio: http://sourceforge.net/projects/camstudio/files/stable/CamStudio_Setup_v2.6b_r294_(build_24Oct2010).exe/download 
   - Replay Media Catcher: http://applian.com/download-videos/
  3. E-mails afdrukken: Ik kan bepaalde e-mails niet afdrukken!
   Windows 7: Klik op start en typ in het zoekvakje: regsvr32 ole32.dll en druk op OK. Herstarten en opnieuw proberen.
   Windows XP: Start à Uitvoeren à intypen: regsvr32 ole32.dll
  4. BCC in e-mail: Wanneer ik een mail toegestuurd krijg met verscheidene zichtbare adressen, wil ik deze doorsturen met BCC zodat, althans vermoed ik, de ontvanger slechts enkel en alleen mijn adres te zien krijgt. Wanneer ik deze test doe naar mezelf, dan blijven alle adressen zichtbaar. Heeft dit iets te maken met een instelling? Ik werk met Live Mail.
   Antwoord:
   a) Verwijder de hoofdingen van vorige mails.
   b) Kopieer de e-mailadressen met [Ctrl]+[x].
   c) Plak de adressen in het BCC-vak.
  5. Windows 8: De Chief Financial Officer (CFO) van Microsoft, Tami Reller heeft tijdens de Worldwide Partner Conference in Canada van Microsoft aangekondigd dat Windows 8 vanaf 26 oktober gelanceerd zal worden.
   De eindversie van Windows 8 zal echter in de eerste week van augustus gereed zijn. Deze "release to manufacturing" versie zal vanaf augustus dus in grote aantallen op dvd worden gezet.
  6. Venster gemaximaliseerd: Je wenst steeds het gemaximaliseerd venster bij het open van een programma!
   Klik rechts op de programmanaam in het menu à klik in het contextmenu “Eigenschappen” aan à tabblad ‘Snelkoppeling” à Uitvoeren “Gemaximaliseerd”

   

  TIPS

  1. 1.      Ccleaner: Dit uitstekende “schoonmaakprogramma” heeft er een nieuwe functie bij. Namelijk het naar believen verwijderen van programma’s uit het contextmenu (verschijnt na het klikken met de rechtermuisknop op een bestand). Ccleaner à Opstarten à tabblad ‘Contextmenu’.
  2. 2.      Malwarebytes Anti-Malware: Het programma beschikt ook over een onderdeel om hardnekkige bestanden te verwijderen: tabblad ‘Meer functies’ à FileASSASSIN!
  3. 3.      Fotobewerking: Heel wat gratis, maar erg handige fotobewerkingshulpmiddelen en plug-ins kun je via onderstaande site downloaden. http://www.ononesoftware.com/free/?utm_campaign=Webinars&utm_medium=email&utm_source=webinar_email
  4. 4.      Paswoord: Dit Nederlandstalig filmpje toont aan hoe gemakkelijk ze je website of e-mailaccount kunnen overnemen. Maar het toont ook aan dat je met een zin als paswoord bijna onvindbaar bent voor criminelen:   http://www.youtube.com/watch?v=sCMotoEV3TY

  WINDOWS

  Probleem opnemen: Indien je om bijstand vraagt om een computerprobleem op te lossen, is het handig te weten welke handelingen eraan voorafgingen. Daarom heeft Microsoft het programma Probleemstappenbeschrijving aan Windows 7 toegevoegd om u te helpen.

  Kies Start, typ PSR en druk op Enter. Het programma Probleemstappenbeschrijving(psr.exe) zal verschijnen. Indien u bij het begin van het probleem bent kiest u Opname starten. Doe vervolgens de handelingen die het probleem veroorzaken en voeg eventueel commentaar toe via de optie Opmerking toevoegen. Als u klaar bent kiest u Opname stoppen. Nu nog een bestandsnaam opgeven en het Html-bestand met daarin de stappenbeschrijving wordt als zipfile opgeslagen.

   

  Verkennen met twee vensters: Velen onder ons gebruiken  bij bestandsbeheer(file management) graag twee of meer vensters en installeren hiervoor een programma zoals “Total Commander” of “QBit”, maar het kan ook met de Windows Verkenner zelf.

  [Windows]+E à  [Windows]+[Left Arrow]

  [Windows]+E à  [Windows]+[Right Arrow]

   

  Recente locaties: Handig om recent bezochte bestanden en mappen terug te vinden. Je vindt deze in de Windows Verkenner bij de favorieten.

  Breng ook veel gebruikte mappen onder in je favorieten. Je wint er heel wat tijd mee in.

   

  WINDOWS 8

  De interface van Windows 8 is volkomen anders dan deze van Windows 7.

  Je zult vlug ondervinden dat deze nieuwe versie zich vooral richt op “touchscreens” en misschien ergert u zich wel aan het “vreemde” bureaublad.

  Toch houdt W8 heel wat verbeteringen in zich; dit zal duidelijk worden tijdens de volgende clubavonden.

  Dat je systeem binnen de 10 sec. is opgestart wist je al.

  -       Na een muisklik op het openingsblad kunnen inloggen. Een scherm gevuld met tegels(tiles) openbaart zich.

  -       Klik je met de rechtermuisknop op een tegel, dan kun je deze kleiner of groter maken, helemaal, of uit het startmenu verwijderen.

  -       Met het muiswieltje scrol je horizontaal i.p.v. verticaal.

  -       Een rechtermuisklik juist onder de tegels toont een balk, met daarop een cirkeltje. Klik hierop om de “apps” netjes gerangschikt en gesorteerd volgens soort, op je scherm te toveren.

  -       Één klik volstaat om de applicatie te starten.

  -       Een geopende applicatie kun je zichtbaar maken als je de muisaanwijzer in de linkerbovenhoek van het scherm plaats.

  -       Sluiten kun je ze, door ze met het handje naar de onderkant van het scherm te slepen of met Alt+F4 of vanaf het venstertje in de linkerbovenhoek van het scherm.

  -       Plaats je de muisaanwijzer rechts bovenaan of onderaan het scherm dan bemerk je een balk met de voornaamste functies: instellingen – apparaten – startmenu – delen en zoeken.

  Wie met Windows 8 wenst te experimenteren hoeft deze niet persé te installeren. Het kan ook virtueel.

  Voor meer uitleg verwijs ik naar: http://nl.hardware.info/reviews/2825/3/veilig-aan-de-slag-met-windows-8-virtuele-installatie

   

   

  OFFICE

   

  EXCEL:

  Kolomkoppen afdrukken op ieder blad: Vervelend, als je telkens op het eerste blad moet gaan kijken wat de data in een bepaalde kolom voorstellen. Gelukkig is dit voor Excel geen probleem en kun je de koppen op ieder blad mee laten afdrukken.

  Menubalk: Pagina-indeling à Lint: Pagina-instelling à Titels afdr. à Volgend venster: Tabblad ‘Blad’ à Titels afdrukken: Rijen bovenaan op elke pagina à Klik op het miniwerkbladje à duid met de pijl de rij aan die je op iedere bladzijde wenst af te drukken. Wens je meerdere rijen af te drukken, druk dat de Ctrl-toets in tijdens het selecteren.

  De titels blokkeren: Selecteer de cel onder de titels welke wenst te blokkeren.
  Menu-onderdeel: Beeld à Blokkeren à Titels blokkeren

  WORD:

  Regel- en alineaspatie aanpassen:

  Menubalk: Start à Alinea à klik op het kleine pijltje rechts van het blok à Inspringen en Afstand

  Indien je geen grote spaties wenst tussen de regels en de alinea’s zet dan bij ‘Afstand’ alles op nul en de regelafstand op ‘Enkel’.

  Weergeven van aanhalingstekens, breuken en rangtelwoorden:

  Menu: Bestand(Officeknop) à Controle à Knop [Autocorrectie-opties] à tabblad ‘Auto-opmaak tijdens typen’ à gewenste opmaak aanvinken.

  Knippen(kopiëren) en plakken:

  Wie een tekst- of beeldfragment kopieert of knipt en het daarna in een ander document plakt krijgt hiervoor een aantal keuzemogelijkheden. Wil je deze naar eigen wens aanpassen klik dan in de menubalk ‘Bestand’ aan à Geavanceerd à onderdeel ‘Knippen, kopiëren en plakken’ en bepaal zelf je standaardwaarden.

  Bestandslocatie:

  Bij ‘Opslaan’ komen je documenten standaard in de map ‘Mijn documenten’. Wil je deze locatie wijzigen, ga dan als volgt te werk:

  Menu: Bestand à Geavanceerd à Algemeen à knop [Bestandlocaties] à Wijzigen

   

  OFFICE 2013(365): Een eerste kennismaking (http://www.microsoft.com/office/preview/en )

  -        Naadloze integratie in de Metro interface van Windows 8!

  -        Alle toepassingen openen met een ruime keuze aan templates of sjablonen.

  -        Mogelijkheid tot het invoegen van applicaties, zoals een “QuickHelp Starter” of “woordenboek”.

  -        Opmaak en Pagina-indeling zijn van elkaar gescheiden en visueler.

  -        Gereedschap “Tabellen” en “beelden” is uitgebreid.

   

  LIBRE OFFICE 3.6.0: Zie programmabespreking! Volgende clubavond hierover meer uitleg!

   

  INTERNET – E-MAIL

  Browser commando’s en functies: http://windowssecrets.com/

  IE9(10)

  F4: lijst met recent ingevoerde adressen

  F11: deze functietoets geeft de webpagina mee in een volledig scherm, zonder de werkbalken.

  F12: De Internet Explorer F12 Developer Tool

  Met deze tool kan iedere web-ontwikkelaar op een snelle manier onder andere Microsoft JScript debuggen, het gedrag van een website of applicatie specifiek in Internet Explorer testen en broncode bekijken, real-time aanpassen en testen. De belangrijkste features en voordelen van deze tool worden hieronder besproken.

  In tegenstelling tot Firebug en Dragonfly in respectievelijk Firefox, Chrome en Opera, is de Developer Tool van Internet Explorer direct na installatie beschikbaar. Het downloaden en installeren van extra add-ons en plug-ins is hierbij niet nodig. De Developer Tool wordt met de sneltoets F12 geactiveerd.

  Ctrl+j: downloads beheren en weergeven

  Ctrl+t: nieuw tabblad

  Ctrl+f: de zoekfunctie inschakelen

  Ctrl+b: Favorieten indelen

  Ctrl+i: opent de favorietenlijst

  Shift+F10: opent een snelmenu

   

  Microsoft stopt met Hotmail

  Microsoft stopt volgend jaar met de online e-maildienst Hotmail. In plaats daarvan komt het bedrijf met een vernieuwde Metro-versie van zijn Outlook e-mailprogramma. Vandaag presenteerde het bedrijf Outlook.com.

   

  iGoogle wordt  op 1 november 2013, stopgezet. De mobiele versie stopt eerder, op 31 juli 2012.

  Voorlopig hoef je eigenlijk niets te doen en kun je wachten tot begin oktober 2013 om je startpagina aan te passen. Meer uitleg krijg je op http://support.google.com/websearch/bin/answer.py?hl=nl&answer=2664197

  De reden van deze stopzetting is héél eenvoudig. iGoogle is te gebruiken vanuit iedere webbrowser. Wens je dezelfde of meer functionaliteit dan ben je min of meer verplicht over te stappen op Google Chrome!

   

  CHROME:

  De meest interessante opdrachten voor Chrome, zijn deze die je als een URL rechtstreeks in het adresvak kunt typen.

  Zo geeft chrome://flags je toegang tot een indrukwekkende reeks experimentele Chrome functies. Let wel! Heel wat van deze functies richten zich op gevorderde computergebruikers. Zij hebben voldoende “knowhow” om ze naar waarde te schatten.

  Chrome://DNS: Geeft een aantal adressen weer van pagina’s die zich reeds in het cachegeheugen van Chrome bevinden, waardoor ze sneller worden geladen.

  Chrome://downloads: (of Ctrl+J): Geeft een overzicht van de meest recente downloads

  Chrome://extensions: Geeft de beschikbare invoegtoepassingen weer voor Chrome. Kan ook via het menu ‘Instellingen’. Extensies zijn extra functies die u eenvoudig aan Google Chrome kunt toevoegen. Met extensies kunt u Google Chrome aanpassen met door u gewenste functies, terwijl u de browser vrij houdt van items die u niet gebruikt. http://support.google.com/chrome/bin/answer.py?hl=nl&answer=154007

  Chrome://net-internals: wanneer bepaalde pagina’s niet worden geopend of er worden foutberichten weergegeven, kun je via net-internals en test laten uitvoeren om mogelijke fouten te ontdekken. Weer vermelden dat niet iedereen deze gegevens kan interpreteren.

  Chrome://about/about/: Hiermee krijg je een overzicht van alle opdrachten.

   

  MUZIEK:

  Tomahawk: Nee, het is deze keer niet de strijdbijl van de Indianen, wel een middel om je favoriete muziek onbeperkt, legaal en gratis te beluisteren.

  Surf naar www.tomahawk-player.org, download en installeer het programma. (Windows, OS X of Linux). Het programma zal, als het goed is, meteen zoeken in mappen als ‘Mijn Muziek’, zodat je die met Tomahawk kunt afspelen en delen. Om de muziek van de diverse streaming diensten te spelen, maakt Tomahawk gebruik van zogenaamde “Resolvers”. Die zijn niet voorgeïnstalleerd, dat moet je zelf even regelen.

  Zie: http://www.digimuziek.nl/nieuws/?p=2466  -

  http://www.zdnet.be/downloads/141244/muziek-spelen-of-je-het-nu-hebt-of-niet/?utm_source=zd_download&utm_medium=newsletter&utm_term=&utm_content=0_art_link&utm_campaign=daily

   

  VIDEO:

  ALLPlayer is op het eerste oog een flitsende mediaspeler waar alle bediening is verwerkt in de randen van de hoekige interface. Zoals veel concurrenten zijn de meeste gangbare videocodecs ingebouwd, zodat je niet tegen problemen aanloopt als je een digitaal videobestand wilt afspelen. Zoals we eerder zeiden, speelt ALLPlayer ook DVD-bestanden af.

  Waar ALLPlayer echter uitblinkt, is het vinden, afspelen en bewerken van ondertitelingsbestanden. Het programma heeft een ingebouwde zoekmachine, die via de site Opensubtitles.org de juiste ondertiteling voor een film vindt en die in de taal naar keuze toevoegt. Uiteraard moet die dan wel beschikbaar zijn bij deze online dienst. (bron ZDNet)

   

  VEILIGHEID:

  Wachtwoordbeveiliging: Je kunt de PC blokkeren na 3 x een verkeerd wachtwoord in te geven. Druk op Start en tik cmd in. Klik met de rechtermuisknop op cmd en kies Als administrator uitvoeren, Ja.
  Tik nu net accounts /lockoutthreshold:3 en druk op Enter. Tik daarna net accounts /lockoutduration:30 in en druk op Enter. Vervolgens tik je net accounts /lockoutwindow:30 in, gevolgd door Enter, en tot slot tik je exit in, wederom gevolgd door Enter. Wordt er nu driemaal met een fout wachtwoord aangelogd, dan is het gedurende 30 minuten onmogelijk om op je pc aan te loggen. Uiteraard kun je deze cijfers naar believen aanpassen.

   

  E-mail:

  1. E-mails die geld beloven zijn moet je direct verwijderen en NOOIT doorsturen.
  2. Wanneer je e-mails doorstuurt verwijder dan eerst de adressen en de vorige afzender.
  3. Indien je een mail zendt naar meerdere personen. Zet in “Aan” ofwel een eigen e-mailadres, ofwel geen en zet alle geadresseerden in BCC.

   

  Secunia PSI 3.0: Zoekt in “niet Microsoftprogramma’s naar zwakheden of poorten, die door cybercriminelen kunnen gebruikt worden om gegevens van je computer te stelen. Het kan zelfs zo ingesteld worden dat het automatisch de nodige updates gaat uitvoeren, iets wat ik niet echt aanraad.

  Secure PSI is geen ant-virusprogramma, maar wel complementair en het verhoogt wel degelijk de veiligheid van je systeem.

   

  HARDWARE

  Netwerkbrug tussen computer en tv

   

  De Sitecom wireless pc on tv MD-300 oplossing kan meer dan de naam van het product doet vermoeden. Het toestel is een netwerkapparaat dat niet alleen bekabeld, maar ook draadloos verbonden kan worden.

  Het toestel kan de volledige inhoud van je pc integraal weergeven op je tv. Daarnaast voorziet Sitecom ook in een Photo Sender App voor Android, iOS en Blackberry-toestellen. Dankzij deze app kan je draadloos foto’s doorsturen naar je tv-toestel.

   

  OPSLAGSYSTEMEN:

  DAS: staat voor Direct Attached Storage, een extern opslagsysteem dat rechtstreeks met de server of client is verbonden. Externe harde schijven, USB-sticks: meestal ad hoc.

  NAS: Network Attached Storage: staat voor een opslagmedium dat op het netwerk aangesloten is. Dit systeem maakt gebruik van het TCP/IP-protocol voor de data-overdracht. NAS-apparaten zijn in feite volwaardige fileservers. NAS is meestal krachtiger dan DAS en biedt in de regel ook meer beheermogelijkheden via bijgeleverde software. Komt ook meer en meer in de huiskamer.

  SAN: Storage Area Network: Hier worden verschillende opslagsystemen in één afzonderlijk netwerk ondergebracht. Het is krachtig, flexibel en intelligent.