Phishing Mail

Stuur je phishingmails naar het Centrum voor Cybersecurity

 

Het Belgische Centrum voor Cybersecurity vraagt om verdachte e-mails door te sturen zodat het die kan onderzoeken en eventueel maatregelen treffen.

Wie verdachte e-mails in zijn mailbox ontvangt, kan die voortaan doorsturen naar het Centrum voor Cybersecurity (CCB) van de Belgische overheid. Die analyseert de mails en zal maatregelen nemen om mensen ertegen te beschermen.

Eerder deze zomer maakte het CCB reeds bekend dat het werkte aan een online platform waar burgers melding kunnen maken van phishingmails, en dat is er nu. Wie een verontrustend mailtje ontvangt, kan dat doorsturen naar het adres verdacht@safeonweb.be en vervolgens verwijderen.

“De e-mails gaan dan automatisch door een detectiesysteem,” vertelt Miguel de Bruycker, directeur van CCB, aan Belga. “Als er een verdachte link in zit, komt die via een Europees systeem op een zwarte lijst terecht van de vier belangrijkste browsers. Als er kwaadaardige bijlages bij zouden zitten, worden de gegevens via een centraal platform ter beschikking gesteld van de producenten van antivirussoftware.”

Commentaren

 • Bestaat er ook een mogelijkheid om spam te laten onderzoeken en te stoppen. Aangeven dat deze mails ongewenst zijn helpt blijkbaar niet en ze dadelijk deleten zonder te lezen ook al niet. Een regel maken dat deze é mails dadelijk naar de prullenbak moeten, houd risico in omdat echte berichten dikwijls mee als spam aanzien worden en daardoor over het hoofd worden gezien!
  Ik heb het sterke vermoeden dat vooral gegevens misbruikt worden van onze klantenkaarten en dat misbruik zou ook aangekaart moeten kunnen worden. Of anders dient de mogelijkheid te bestaan om de winkels te verbieden de gegevens van hun klanten door te geven.

 • Spijtig genoeg kun je weinig meer ondernemen tegen spam, dan wat in het artikel reeds werd vermeld.
  Je kunt ook klacht indien via volgende adressen:
  - klachten over reclame via e-mail: eco.inspec@economie.fgov.be
  - klachten over misbruik van je e-mail adres: commission@privacy.fgov.be
  - misdrijven op of via internet: via aangifte bij een politiekantoor

De commentaren zijn gesloten.